Ce poți face 3 zile printre daci și romani, la Festivalul Roman Apulum

Ce poţi experimenta la Festivalul roman Apulum? Care sunt atracţiile Festivalului roman Apulum?

Cetatea Alba Iulia reintră, în perioada 27-29 august 2021, în atmosfera istorică din vremea dacilor şi romanilor, prin Festivalul roman Apulum.

În centrul acţiunilor se vor afla trupele de reenactment antic din Alba Iulia-Garda Apulum-, cărora  li se vor alătura trupe de reconstituire istorică din România și străinătate.

Mai jos, un Top 10 lucruri pe care le puteți face/experimenta la cel mai mare festival de reenactment din România:

 • Veți simți atmosfera celei mai sângeroase distracții a Antichității: luptele de gladiatori, care vor face dovada curajului și măiestriei lor.
 • Experimentați o activitate ce datează de cel puțin 20 de secole: trasul cu arcul, în cadrul atelierelor de luptă. Imperiile s-au ridicat și au apus prin folosirea ca armă a arcului cu săgeţi.
Arcaşă sarmată
 • Veți putea cumpăra, prin licitaţie, gladiatori, femei sau bărbați daci, meșteșugari sau cântăreți. Sclavii cumpăraţi vor trebui să-şi demonstreze talentul în faţa noilor stăpâni;
 • Veţi avea ocazia să fiţi purtaţi,  parcă, într-o altă dimensiune, prin intermediul dansurilor antice,  susținute de trupele Magna Nemesis, Eurythmia și Nimfele Daciei;
 • Participați la un tur ghidat gratuit al principalelor obiective romane ale castrului Apulum. În baza rezultatelor cercetărilor arheologice de până acum, au  fost valorificate turistic la Alba Iulia mai multe obiective de epocă romană.
 • Dați curs dimensiunii științifice a Festivalului (expoziție, lansări de carte, conferință).  Puteți participa, spre exemplu, la un joc interactiv, ce are la bază reconstituirea 3D animată a forului traianic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa;
 • Participați la marea bătălie, ce marchează încheierea Festivalului. Zeci de barbari însetați de răzbunare vor lupta cu îndârjire pentru a opri legiunile romane.
 • Aveți ocazia să plecați de la cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România cu instantanee numai bune de pus la portofoliu.

Programul integral al Festivalului: aici

De ce un astfel de Festival la Alba Iulia? Răspunsul este unul simplu și argumentat: actualul oraș se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Programul obiectivelor turistice din #AlbaIulia

Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia? Care este orarul Catedralelor simbol ale Cetăţii? Care este programul Traseului celor 3 Fortificaţii? Ce program are Parcul Dendrologic? În ce interval orar sunt deschise Şanţurile Cetăţii? Cât costă biletul de intrare la obiectivele turistice din Alba Iulia? Toate răspunsurile le găsiţi aici.

Unde vă cazaţi în Alba Iulia

V-am convins, cu siguranţă, că merită să participaţi la Festival şi implicit să vizitaţi Cetatea Alba Iulia. Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre piaţa locală de ospitalitate. Pentru a face alegeri bune, în ton cu gusturile, vă recomandăm să consultaţi secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

Foto: Ania Ciolacu, https://festivalulromanapulum.ro/

Sinteză realizată de Nicu Neag

Top 10 motive să participați la „încleștările“ dintre daci și romani, în Cetate

Gărzile Legiunii a XIII Gemina se luptă cu războinicii daci în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia. Atmosfera lumii antice este reconstituită de Garda Apulum, trupa de reenactment antic ce activează în oraș și care are o intensă prezență publică.

Mai jos, un Top 10 motive să participați la spectacolele de reenactment antic din Cetatea Alba Iulia:

 • Vă familiarizați cu comenzile militare ale vremii: dirige frontem! (n.a în formație!); scurta capere! (n.a.ridică scutul!); ad scutum transforma! (n.a întoarce-te la 180 de grade!); „pugnate!” (n.a. luptă!); resucita!”(n.a. trezește-te!) etc;
 • Veți descoperi care era echipamentul militar al dacilor și romanilor. Romanii poartă lorica segmentată și căști de fier, cu protecție la gât; dacii sunt echipați cu cămăși de zale, din solzi metalici sau piele, iar pe cap poartă coifuri.
 • Veți vedea care erau armele de temut ale celor două tabere: scuturile roșii ale romanilor, săbiile cu lame lungi și încovoiate ale dacilor;
 • Asistați la confruntările aprige între disciplinata armată romană și războinicii daci. Fiecare tabără își alege cei mai dârji combatanți și-i trimite în luptă. Pugnate!” (n.a. luptă!) este comanda care anunță începutul „încleștărilor“;
 • Aveți ocazia să participați la demonstrații de țintire cu arcul. După ce fiecare tabără își alege reprezentantul pentru demonstrația de mânuire a arcului, organizatorii lansează provocarea și pentru cei din public.  
Arcaşă sarmată
 • Sunt spectacole la care e musai să-i luați și pe copii. Costumele militare,  armele, strigătele de luptă, dar și teatralitatea de care dau dovadă combatanții îi captivează pe cei mici;
 • Veți asista la un adevărat spectacol de forță pus în scenă de gladiatori. Sunt cei care impresionează publicul prin mușchi, forță și curaj;  
 • Sunt spectacole la care puteți avea un rol activ. Puteți alege între salvarea sau moartea unui gladiator doborât, cu cuțitul la gât;
 • Participați la lecţii de istorie vie, puse în scenă de reenactorii Gărzii Apulum, trupa ce reconstituie atmosfera anticului Apulum (n.a denumirea latină a oarașului Alba Iulia). Pentru a face faţă exigenţelor spectacolelor de reenactment, combatanții  se antrenează și documentează temeinic luni bune. Asta, pentru ca lecţia de istorie vie pe care o aduc în faţa publicului să fie cât mai aproape de adevăr, dar şi pentru a se evita accidentele.Fiecare reenactor trebuie să-şi cunoască, în primul rând, personajul istoric pe care-l întruchipează pe câmpul de luptă, indiferent că este o căpetenie sau un simplu soldat.
 • La sfârșitul luptelor, aveți ocazia să faceți ședințe foto cu combatanţii, dar și să aflați răspunsuri la diverse întrebări, despre echipament și armele din dotare, dar și despre bătălii celebre în care dacii au înfruntat legiunile romane.

Program spectacolele de reenactment antic:

 • săptămânal, în fiecare zi de vineri, până în 8 octombrie 2021;  

de la ora 19:00-până în 15 septembrie 2021;

de la ora 18:00-după 15 septembrie 2021.

Locul unde au loc spectacolele de reenactment:

 • în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina.

De ce astfel de evenimente de reconstituiri militare la Alba Iulia? Răspunsul este unul simplu și argumentat: actualul oraș se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Sinteză realizată de Nicu Neag

Sursa fotografiilor: Facebook/Florin Muntean Photography și Ania Ciolacu

Top 5 motive să participați la schimbul Gărzii Cetății

Spectacolul pus în scenă la principalele porți ale Cetății Alba Iulia este un moment care bucură locuitorii şi turiștii, căci reconstituie atmosfera de odinioară.

Mai jos, un Top 5 motive pentru care merită să participați la schimbul Gărzii Cetății:

Este un spectacol unic în țară, menit să aducă viaţă între zidurile celei mai mari cetăți din România, Cetatea Alba Carolina.

Aveți ocazia să vedeți cum se schimbă garda la porțile celei mai mari fortificaţii din România. La  fel ca la Palatul Buckingham, soldații participă cu stricteţe la schimbul de garda, la 12 fix.

Veți simți atmosfera din  vremurile în care Cetatea era controlată de armata austriacă (1687-1867). Garda austriacă a Cetății are trei corpuri de artilerie, de infanterie și de cavalerie. Militarii sunt echipați în uniforme realizate după modelul celor purtate de armata imperială.

Participați la o lecție de istorie vie. Soldații pornesc de la Traseul celor 3 Fortificații  și fac o prima oprire la Poarta a IV-a. De aici, garda urmată de corpul de cavalerie pornește spre Poarta a III-a a Cetăţii, în aplauzele turiştilor impresionaţi de ceea ce văd.

Spectacolul duce mai departe tradiția schimbului de gardă în Cetatea Alba Iulia, fortificație care s-a distins în peisajul urban al Transilvaniei prin numeroase parade şi ceremonii militare.

Schimbul de Gardă asigură cadrul perfect pentru instantanee numai bune de pus la portofoliu.

Program spectacole Garda Cetății vara 2021: miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, la 12 fix.

Sursa foto: Ionuț Văidean

Știrile PROTV: „Cetatea Alba Iulia oferă spectacole de istorie pentru turiști“

Cea mai mare cetate din România a revenit la viață. După o pauză impusă de pandemie, turiștii se pot  bucura din nou de specacolele de reenactment antic. Startul reprezentațiilor din acest sezon turistic a fost prezentat într-un reportaj marca Știrile Pro Tv.

„Echipați ca pentru luptă, soldații au luat cu asalt una dintre intrările Cetății Alba Carolina. Apoi, dacii și românii s-au înfruntat, sub ochii a sute de spectatori – unii veniți din străinătate“, astfel începe reportajul PRO TV.

„Cei care dau viață personajelor sunt pasionați de istorie și au în spate sute de ore de repetiții – pentru că totul trebuie să iasă perfect“, se arată în reportaj.

Reportajul integral: https://bit.ly/3e670sf

Spectacole de reenactment antic în Cetatea Alba Iulia

Anticul Apulum este readus la viață de Garda Apulum, trupa de reenactment a Muzeului Național al Unirii.

Reprezentațiile trupelor de reenactment au loc în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina, cea mai mare cetate din România. Câmpul de bătălie se înscrie pe locul unde a fost castrul roman de la Apulum, considerat de specialişti cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.

Spectacolele vor continua până în toamnă, în fiecare vineri, de la ora 19.00. După 15 septembrie, reprezentațiile  vor începe de la ora 18.00. Ultima reprezentanție va avea loc în data de 8 octombrie.

Reenactorii din Garda Apulum sunt oameni cu profesii diferite, dar care au, cu siguranţă, în comun pasiunea pentru cunoaşterea trecutului. Unii au avut-o în sânge, ceilalţi au dobândit-o după ce au intrat în trupele de reconstituiri istorice.

Informațiile despre spectacole de reenactment aparțin autorului articolului.

Sursa reportajului: https://stirileprotv.ro/

Povestea unui atlas de buzunar din 1564, expus la Muzeul Național al Unirii

Apărut la Zurich în urmă cu 457 de ani, ajuns într-un anticariat din Noua Zeelandă, cumpărat recent și expus la Alba Iulia, la Muzeul Național al Unirii. Așa ar putea fi sintetizată povestea unei cărți rare care ne prezintă lumea din vremea marilor descoperiri geografice.

Lucrarea expusă la Muzeul din Alba Iulia se numește „Rudimentorum cosmographicorum Ioan. Honteri Coronensis libri III“ și a apărut la Zurich, în 1564.

Atlasul de buzunar a fost cumpărat recent dintr-un anticariat din Noua Zeelandă,  de către reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Până la momentul achiziției, mai erau cunoscute în lume doar 15 exemplare ale cărții.

Atlas complet, cu text și hărți

Autorul, umanistul transilvănean Johannes Honterus, este considerat de specialiști un deschizător de drumuri în ceea ce privește cartea ilustrată.

Exemplarul expus la Muzeul Unirii este complet, bine conservat și are 30 de file cu text nenumerotate, respectiv 14  file cu hărți.

Atlasul de mici dimensiuni, 15X9,5 cm, prezintă diverse zone ale lumii cunoscute la acea vreme.

Este rezultatul curiozităţii umane, rezultată în special în urma marilor descoperiri geografice de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, când toată lumea voia să ştie cum arată noile continente”,

Florin Bogdan, muzeograf la Muzeul Național la Unirii  

Printre orașele menționate pe una dintre hărți se numără Oradea, Brașovul, Sibiul.

Atlasul a circulat prin spații, medii vorbitoare de limbă greacă, dar și engleză.

„Lucrarea are foarte puţine însemnări manuscrise, însă se ştie sigur că, undeva în secolul al XVIII-lea, ea se afla într-un mediu cunoscător de limbă greacă, pentru că are un fragment de notă manuscrisă în limba greacă, «mutilată, din păcate, cu ocazia relegării volumului», în secolul al XIX-lea.

De asemenea, foarte probabil în secolul al XIX-lea, ea a circulat într-un mediu vorbitor de limbă engleză, pentru că are şi o însemnare în limba engleză care aminteşte de descoperirea Americii de către Cristofor Columb în anul 1492“, susține Florin Bogdan.

Exponatul poate fi văzut la Muzeul Național al Unirii, pe parcursul lunii aprilie.

Despre Johannes Honterus

S-a născut într-o familie înstărită din Brașov și a studiat la Viena.

Ulterior, figurează în corpul profesoral al Universității din Cracovia, în Polonia. Aici tipărește primele lucrări, inclusiv prima ediție a atlasului aflat în discuție.

Mai târziu, a fost atras de spațiul elvețian, unde se dezvolta și propaga reforma religiasă. Tot aici a învățat arta tiparului și a gravurii.  Honterus a tipărit în acest spațiu și prima hartă a Transilvaniei, o piesă rară în zilele noastre.

După ce a revenit la Brașov, umanistul a ocupat diverse funcții publice în oraș. Dar principalele sale preocupări au fost cele de dezvoltare și reformare a învățământului.

Pe lângă faptul că a adus meșteșugul tiparului la Brașov, Honterus a  înființat aici și o moară de hârtie, care producea material atât pentru tiparnițele din Transilvania, cât și pentru cancelariile domnești din Țara Românească.

Honterus a fost și unul dintre promotorii reformei religioase în Transilvania, iar Brașovul a fost printre primele orașe care au aderat la reformă.

Sursa imaginilor și a informațiilor: Muzeul Național al Unirii

Care este stadiul lucrărilor de valorificare turistică a Palatului Principilor

Palatul Principilor, edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia, este tot mai aproape să își recapete din strălucirea de odinioară. Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal sunt în derulare atât în interior, cât și la exterior.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru:alimentarea cu apă; canalizări exterioare și interioare; instalațiile electrice și termice; instalația de stingere a incendiilor; cercetarea  arheologică preventivă.

Tot în procent de 100% sunt realizate desfacerile umpluturilor de la parter, fapt care a condus la stabilirea cotei de călcare.

În stadii avansate de realizare sunt și lucrările pentru: componentele artistice din piatră;  tencuielile  interioare și exterioare; restaurarea ferestrelor vechi;  realizarea și montarea ferestrelor noi.

Palatul Principilor-corpul principal/Foto: Lucian Craiu

În derulare sunt și lucrările pentru realizarea grupurilor sanitare; executia ușilor noi din lemn.

Stadiul fizic al lucrărilor realizate a depășit 75%.

Conform graficului, constructorul și-a asumat finalizarea lucrărilor până la 30 iunie 2021.

O bijuterie a Transilvaniei

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

Principalele funcțiuni propuse prin proiect

În acord cu statutul său, cu valențe naționale și europene, în corpul principal al Palatului Principilor va fi amenajat, în primul rând, primul muzeu dedicat Principatului Transilvaniei.

Se vor avea în vedere atât  etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.

Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la servicii culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia –Centru Expozițional Corp Principal E“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect: Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Durata de implementare a proiectului: până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Credite foto: Lucian Craiu

Sistem interactiv cu „plimbări“ virtuale, la Muzeul Principia

Muzeul Principia din Alba Iulia figurează pe lista obiectivelor aflate pe Ruta culturală a  împăraților romani care vor fi puse în valoare cu ajutorul tehnologiei.

Demersul este posibil prin proiectul „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării“ (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes)-acronim ISTER, în care Primăria Alba Iulia are calitatea de partener.

Rezultatul central al proiectului pentru Alba Iulia se va concretiza în realizarea și punerea în funcțiune a unui ansamblu interactiv, în interiorul Muzeului Principia. Soluția va permite vizitatorilor să descopere, într-un mod interactiv, zestrea romană de excepție a orașului Alba Iulia, dar și să intre în atmosfera anticului Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia).

Ansamblul interactiv va permite localnicilor și turiștilor să descopere, într-un mod interactiv, secvențe importante petrecute pe aceste meleaguri, în urmă cu aproape două milenii.

Muzeul roman „Principia“

Interiorul Muzeului „Principia“/Foto: Ania Ciolacu

Punctăm câteva dintre opțiunile pe care le vor avea la îndemână vizitatorii muzeului: „plimbări“ virtuale de la Apulum la Roma sau în alte spații geografice importante ale vremii; vizualizare galerii cu  imagini după piese de epocă romană descoperite la Alba Iulia; descifrarea mesajelor unor inscripții descoperite la Alba Iulia; cunoașterea unor aspecte importante din vremea staționării la Apulum a Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane etc.

„Proiectul ISTER este încă o dovadă a preocupărilor constante ale echipei Primăriei de a avea un dialog tot mai consistent al prezentului cu trecutul, iar prin inițiative cum este cea de față și cu viitorul.  Ansamblul interactiv care va fi pus în funcțiune în interiorul muzeului va provoca localnicii și turiștii să (re)descopere într-un mod interactiv povestea vechimii  europene a orașului Alba Iulia, începând cu civilizația romană care a avut aici un loc important. Este unul dintre proiectele care valorifică patrimoniul cultural de excepție al orașului, care se cere redescoperit și repovestit localnicilor, dar și turiștilor români și străini“, apreciază Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

Contextul proiectului

Prin scopul său, ISTER abordează dimensiunea teritorială a rutelor romane în zona Dunării, ca element transnațional continuu care trece granițele statelor dunărene și oferă multiple oportunități pentru schimburi și dezvoltare în comun.

Principalul obiectiv al proiectului este redescoperirea și revitalizarea rețelei străvechi de drumuri romane de-a lungul Dunării, ca factor esențial pentru promovarea dezvoltării teritoriale bazate pe valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și natural(în special, pe rutele romane).Proiectul „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării“ (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes) – acronim ISTER este finanţat prin Programul transnațional al Dunării-Interreg, Obiectiv Specific 2.2 – Promovarea utilizării durabile a patrimoniului natural și cultural, și al resurselor. Primăria Alba Iulia are calitatea de partener, alături de organizații din țările riverane Dunării.

Perioada de derulare a proiectului: până la 31.12.2022.

Suma nerambursabilă atrasă de Primărie prin acest proiect: 646.310 lei.

Contribuția Primăriei este de 2%: 13.190 lei.

Valoarea totală a bugetului alocat prin proiect Primăriei Alba Iulia: 659.500 lei

Detalii despre proiectul ISTER: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ister

Despre Muzeul Principia

În Muzeul roman „Principia“este  valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrează în situ urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani.

VIDEO Cum este reconstituită virtual povestea anticului Apulum, pe clădirea muzeului Principia

Ave Hospes! Eu sunt Împăratul Caracalla, iubit de soldați și temut de dușmani! Mă bucur să văd că sunt la fel de popular aici şi după aproape 2.000 de ani“.

Este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinați, de astăzi,  vizitatorii Muzeului Principia, Interacțiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată(AR), primul de acest fel realizat și pus în funcțiune la Alba Iulia.

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinanţat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

Avantajele sistemului

Soluția smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea  romană a orașului Alba Iulia, dar şi să facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart și invers.

Dialogurile virtuale cu personaje care au activat în anticul Apulum(n.a. denumirea latină a orașului Alba Iulia) se derulează sub forma unor secvențe video ce sunt proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale este o aplicație dedicată.

Mesajele virtuale ne ajută să intrăm în atmosfera anticului Apulum, dar și să reconstituim aspecte civile și militare legate de: vizita împăratului Marcus Aurelius Severus Antoninus, supranumit Caracalla; ridicarea zidului de piatră al castrului de la Apulum; promovarea  în funcții civile și militare; paza castrului; munca în atelierele de ceramică și cărămidă; luptele de gladiatori; viața unor campioni la lupte individuale, precum Caius Iulius Iustus, un fel de Spartacus al Legiunii a 13-a Gemina și un foarte bun mentor pentru tinerii recruți etc.

Secvențele video se declanșează de îndată ce este detectată prezența vizitatorilor la câțiva metri de peretele de sticlă al muzeului, pe care este montat display-ul interactiv.

În total, sunt 115 secvențe video: de interacțiune și stand by. În prima categorie intră cele în care personajele dialoghează în trei registre vizuale. Cele de stand by rulează pe ecran până în momentul detectării prezenței vizitatorilor.

Programul de funcționare al sistemului AR  va fi personalizat, în funcție de anotimp. In sezonul rece, spre exemplu, secvențele video vor rula în intervalul orar: 08.00-22.00.

În realizarea secvențelor video au fost implicați reenactori din Garda Apulum, trupa ce reconstituie atmosfera anticului Apulum.

Amintim câteva dintre elementele infrastructurii sistemului de realitate augmentată: proiector laser special,  aplicație software dedicată, controler procesare, camera video, display interactiv,  dispozitive de detecție etc.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinantat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN), este de 85.000 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

Despre Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii și turiștii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum. Anul trecut, a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.

Spot Sistem Realitate Augmentată Muzeul Principia

Interacțiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată(AR), primul de acest fel realizat și pus în funcțiune la Alba Iulia.

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinantat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

Sistemul AR va fi realizat, montat și pus în funcțiune până cel târziu în 15 noiembrie 2020, data de finalizare a proiectului menționat.

Care sunt avantajele sistemului?

Soluția smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea  romană a orașului Alba Iulia, dar si sa facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart și invers.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este de 85.000 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

Primul sistem de realitate augmentată, la muzeul Principia

Ave hospes! Bine ați venit la Principia, clădirea comandamentului legiunii a XIII-a Gemina! Noi am facut istorie! Voi intrați și învătați istorie! Ave!” Este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinați vizitatorii Muzeului Principia, din toamna acestui an.

Interacțiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată(AR), primul de acest fel realizat și pus în funcțiune la Alba Iulia.

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinantat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

Stadiul proiectului

Realizarea unui astfel de sistem de realitate augmentată a  necesitat, în primul rand, o amplă cercetare de specialitate. Procesul este finalizat, iar informațiile istorice au asigurat baza științifică pentru realizarea mesajelor virtuale ce vor fi transmise de personaje militare și civile din anticul Apulum. Sunt finalizate și măsurătorile de specialitate, dar și conceptul creativ și tehnic a sistemului AR.

În lucru, sunt secvențele video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale va fi o aplicație dedicată.

Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augmentată: dispozitive de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

„Ceea ce vor vedea aici, la Muzeul Principia, atât localnicii cât și turiștii, ar fi fost considerat,   până nu demult, magie sau imposibil. De fapt este o punte între milenii bazată pe tehnologie de ultima generație și pe creativitatea unei echipe care a avut ideea și curajul de a face, din nou, ceea ce nu s-a mai făcut. Pionierat made în Alba Iulia, din nou”, Voicu Paul, Viceprimar cu atribuții de Primar al municipiului Alba Iulia.

Sistemul AR va fi realizat, montat și pus în funcțiune până cel târziu în 15 noiembrie 2020, data de finalizare a proiectului menționat.

Care sunt avantajele sistemului?

Soluția smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea  romană a orașului Alba Iulia, dar si sa facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart și invers.

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o vreme în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite.  Este cu atat mai binevenita cu cât turiștii care ajung în orasul cu cea mai mare cetate din Romania, Cetatea Alba Iulia, caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea acestui proiect este motivată de ambele situații și se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice și deopotrivă o cale de recuperare a trecutului propriu.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este de 85.000 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

Despre Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii și turiștii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.

Anul trecut, muzeul a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.