Transilvania Principat autonom (1541-1691)

scÎn 1541 principele Ioan Sigismund Zapolya în vârstă de numai un an era înlăturat de la tron de către Soliman Magnificul care a numit în locul lui (pana la majoratul principelui) pe episcopul Oradei George Martinuzzi. Principatul Transilvaniei devenea autonom în condițiile plătirii unui „munus honorarium” (tribut)  în valoare de aproximativ 10.000 de ducați către Poartă.

Principatul Transilvaniei nu includea si Banatul care era de mai multă vreme sub ocupație otomană, dar în condițiile suzeranității otomane a reușit să încheie mai multe tratate pe poziții de egalitate cu alte ţări mai ales în perioada războiului de 30 de ani.

În perioada lui Mihai Viteazul, unirea înfăptuită de acesta nu a reușit să unifice pe deplin cele trei ţări române, acest lucru fiind un proces de durată care nu a putut să fie aplicat intern în contextul luptelor frecvente.

steag transilvania

 

În 1685 trupele austriece ocupă Transilvania care, din 1691 intră sub puterea Habsburgică recunoscută oficial din 1699 când în urma tratatului de la Karlowitz, Imperiul Otoman cedează Imperiului Habsburgic, mai multe  teritorii din Transilvania.

Cei 150 de ani în care Transilvania  a fost un Principat autonom au fost un moment important în istoria acestor meleaguri mai ales pentru faptul că în această perioadă Mihai Viteazul a reușit sa împlinească, pentru o scurtă perioadă de timp, visul românilor de a trăi uniți.

Retragerea romană

De-a lungul istoriei teritoriul Transilvănean a avut puţine momente de libertate şi pace în care să se dezvolte şi să se administreze după propriile puteri. Sub dominaţia romană chiar dacă o mare parte din avuţiile acestui teritoriu au luat drumul Romei, zona noastră a început să înflorească şi să se dezvolte căpătând rangul de Municipiu, dar această perioadă bună nu avea să ţină prea mult…

În jurul anului 270 noile graniţe ale imperiului erau tot mai greu de apărat în faţa atacurilor constante ale dacilor liberi, dar şi ale goţilor şi ale altor popoare migratoare. Pe fondul slăbirii Imperiului Roman, măcinat şi de lupte interne, împăratul Aurelian a hotărât retragerea armatei romane la sud de Dunăre, în acest fel beneficiind de ajutorul unei frontiere naturale greu de trecut, Dunărea.

Politica adoptată de Aurelian a fost una interesantă şi isteaţă în acelaşi timp, dându-şi seama că nu va rezista foarte mult în faţa goţilor, după o victorie, împăratul a luat legătura cu aceştia şi a reuşit să-i transforme în aliaţi, cedându-le Dacia şi oferidu-le statutul de ”federaţi”. Această politică s-a dovedit a fi benefică atât imperiului, care avea în acest fel asigurată frontiera şi sprijin în faţa atacurile celorlalte popoare, cât şi oamenilor care au rămas în continuare să traiască în teritoriul cedat.

Teritoriul cedat paşnic nu a fost distrus, clădirile şi tot ceea ce construise populaţia autohtonă rămânând în picioare, astfel teritoriul deveniind mai atractiv pentru noii stăpâni.

Retragerea romană s-a facut în două etape, prima, între 271 şi 272 din zona de nord a Transilvaniei, iar cea de-a doua, în anul 275 din zona Banatului şi a Olteniei. Zona Văii Mureşului a fost cedată în acest context, iar armata romană s-a retras din Castrul Roman Apulum, rămânând doar o parte din veteranii legiunii, populaţia autohtonă dar şi familiile mixte întemeiate în cei peste 250 de ocupaţie.

razboi daco romanSpaţiul dintre zidurile castrului a continuat să fie locuit şi sub ocupaţia goţilor, care au fost succedaţi de către Huni în sec IV, Gepizi în secVI, Slavi în sec VII, Unguri în sec IX , Cumani în sec X şi Tătari în sec XIII.

În perioada cuprinsă între anii 557 şi 800, Avarii au avut un rol important în zona Europei întemeind un imperiu cu centrul în zona Câmpiei Panoniei. Prezenţa lor s-a făcut simţită şi pe teritoriul Transilvaniei, dar despre ei o să vorbim mai mult în articolul următor…