Orasul Unirii De la Apulum la Alba Iulia -Tur virtual prin fotografie

Tur virtual cu ajutorul fotografiei. Impreuna vom face o interesanta incursiune în istoria Orașului Unirii pe parcursul căreia descoperim obiectivele turistice din perimetrul Cetatii Alba Carolina dar și locuri în care puteți trai experiente minunate. Materialul este deosebit de util celor care doresc sa viziteze orașul nostru și organizatorilor de excursii! Fondurile strânse vor ajuta la tipărirea unei cărți. PARTICIPAREA ESTE LIMITATA LA 100 DE PERSOANE. Înscrierea persoanelor interesate a început! Link-ul spre locația difuzării va fi distribuit după confirmarea și finalizarea înscrierii.Înscrierea se face prin platforma Booktes. (VEZI TOATE CONDIȚIILE DE PARTICIPARE)

Alba Iulia, 1 Decembrie 0ra 18:00

Alba Iulia destinație turistică !

 

 

In ciuda momentelor dificile datorate contextului pandemic, Alba Iulia  rămâne in continuare o destinație turistică atractivă cu un parcurs ascendent în dezvoltarea turistică.  Spectacolele de reconstituire istorică dar si cetatea cu arhitectura sa spectaculoasă și cu o istorie pe măsură ce poate fi descoperită prin tururi ghidate oferă perspective de petrecere a timpului  într-o forma relaxantă dar care pune in valoare bogăția cetății si oferă vizitatorului posibilitatea sa trăiască din plin  tot felul de experiențe memorabile.

 

Excursii tematice Pe urmele lui Mihai Viteazul

Intoarcerea lui Mihai Viteazul la Alba Iulia

5 - Copie    Mihai Viteazul – personalitate marcanta în istoria neamului romanesc, înfăptuitor al idealului unității naționale.

 După mai bine de 400 de ani spiritul lui Mihai Viteazul a fost înviat de un grup de elevi ai Școlilor Gimnaziale din Comuna Ogrezeni  județul Giurgiu care cu ajutorul Primăriei Ogrezeni și al unor sponsori au organizat excursia cu tema istorica-cultural-educativa: Mihai Viteazul – personalitate marcanta în istoria neamului romanesc, înfăptuitor al idealului unității naționale. Împreună cu ghidul de turism Chindriș Claudiu Daniel ( Guide Alba) au parcurs un traseu cu o durata de 8 zile în care au pășit pe urmele marelui voievod în Tara Românească, Moldova și Transilvania.  Sentimentele patriotice și dragostea de neam și țară au fost insuflate acestor tineri trecând în revista evenimentele care au dus la constituirea Statului National Unitar și  Independent de ale cărui prerogative ne bucuram astăzi cu toții.

     Drapelul romanesc și drapelul cu chipul lui Mihai Viteazul au fost purtate de acești tineri de-a lungul unui traseu care s-a întins atât pe orizontala cât și pe verticala, grupul dovedindu-se unul exemplar atât prin disciplina cât și prin curaj.  Cotele maxime ale excursiei au fost 2291  la Crucea de pe Caraiman unde a fost arborat de asemenea drapelul tarii, respectiv Salina Praid 110 m adâncime sau Salina Turda  120 m adâncime. Drapelul tarii și cel al lui Mihai Viteazul a fost purtat de la Curtea Domneasca de la Târgoviște, la Mănăstirea Dealu și apoi  pe culmile înalte ala Munților Bucegi și ale Vârfului Caraiman.9

   Sfinxul și Babele sau colorat viu în culorile drapelului care a ajuns apoi și în secuime. Tinerii au fost primiți cu căldură și prietenie iar experiențele trăite vor fi greu de uitat.

  Căruțele au transportat acești tineri la casa unui meșter olar care cuprins de emoția momentului și de bucuria întâlnirii ar fi vrut sa rămânem la el pentru ai deveni ucenici. Lutul prindea parca viata în mâinile sale iar bucuria întâlnirii cu noi a fost una extrem de sincera chiar dacă cuvintele românești ii veneau mai greu.

       8

La casa unui meșteșugar cu iasca experiența s-a repetat. O bătrânica țesătoare, cu parul alb și cu povara anilor pe umeri ne-a mărturisit cu emoție ca ii era dor sa mai audă și sa mai vorbească românește. Concluzia desprinsa în experiența acelei zile a fost aceea ca oamenii aceștia simplii, indiferent ca sunt secui, sași sau romani nu doresc altceva decât sa traiască în pace și armonie.

 

       In zilele următoare traversarea pasului Bicaz la picior a fost o provocare dar tricolorul a fost purtat și aici unind simbolic încă o data Moldova și Transilvania pentru ca mai apoi provocarea sa fie lansata și la Cheile Turzii.

       3

   Ziua 5 a avut misiunea cea mai grea și mai încărcată emoțional. Drapelul lui Mihai, adus de la Mănăstirea Dealul a fost depus la mormântul sau de la Mănăstirea Mihai Voda de la Turda reunind simbolic capul și trupul marelui voievod. A avut loc și depunerea unei coroane de flori din partea Primăriei Ogrezeni (domnul primar al comunei Ogrezeni domnul Jean Jipa Copii au intonat imnul de stat și “Duhul lui Iancu” cântece care au răsunat pe tot parcursul excursiei.

    In a doua parte a zilei Salina Turda a făcut ca aceste cântece sa răsune și mai tare pentru ca mai apoi drumul nostru sa continuie către Orașul Unirii. Popasul în vechea Cetate a Aiudului și mai apoi la Santimbru ne-au dat oportunitatea de a ne îndrepta pașii și către leagănul romanității, orașul Blaj.  Teiul lui Eminescu, Crucea lui Avram Iancu, Catedrala Greco-Catolica ( locul în care s-a născut imnul României), Stejarul lui Avram Iancu și Câmpia Libertății au tresărit la auzul Imnului National care a fost intonat în mod extraordinar de către tinerii elevi.

   5  Munca lui Mihai Viteazul și visul romanesc s-a împlinit la Alba Iulia asa ca drumul nostru are ca destinație finala Orașul Unirii. Vizita în Cetate a culminat cu Sala Unirii și Statuia lui Mihai Viteazul unde au fost intonate de asemenea cântece patriotice și Imnul National la care elevii au fost intens aplaudați de către numeroși turiști și localnici aflați zona .

   Având “misiunea” îndeplinita tinerii au alocat ziua următoare vizitării Muntiilor Apuseni . Ghețarul de la Scărișoara a fost provocarea cea mare dar Galeriile Romane de la Rosia Montana și povestirile cu Valve (spiritele aurului) i-au fascinat pe elevi.

     Acesta a fost jurnalul unei excursii în care spiritul romanesc a renăscut, excursie în care acești copii s-au remarcat fiind un grup exemplar din toate punctele de vedere. Dând dovada de curaj au format o echipa puternica care a călătorit din vârful munților pana în străfundul pământului, din Tara Românească pana în Moldova și Transilvania călătorind pe urmele marelui Voievod Mihai Viteazul și refăcând simbolic Unirea, unind tot la modul simbolic capul și trupul voievodului care a pus bazele Statului Roman ei au demonstrat curaj, dragoste de țară și unitate. Gestul a fost unul simbolic dar călătoria lor a arătat foarte clar ca oamenii simplii, indiferent ca sunt romani, sași, secui sau maghiari nu doresc altceva decât o viata în pace și armonie, ca sunt cu toții frați pe acest pământ romanesc.

4

Mulțumesc organizatorilor și sponsorilor pentru aceasta experiență deosebita care ar fi bine sa fie repetata și organizata și de către alte primarii, sau școli…

Marea rascoala a sasilor din 1277

Prima mare colonizare a sașilor în inima Transilvaniei a avut acum mai bine de 800 de ani.Colonizarea nu a fost însă lipsita de probleme deși acești coloniști au primit diverse privilegii de-a lungul timpului. In anul 1277 Transilvania a fost zguduita de una dintre cele mai mai violente răscoale: răscoala sașilor.

guide28   Conducătorul răscoalei a fost comitele din Ocna Sibiului și apoi fiul acestuia Gaan (Ioan). Cel mai negru episod al răscoalei s-a petrecut  la Alba Iulia când răsculații au dat foc Catedralei în timpul slujbei și au distrus mai multe lăcașuri de cult. In incendiu și în evenimentele de atunci au pierit în jur de 2000 de oameni.

    Grav afectat de răscoală a fost afectat atunci și orașul Cluj care a trebuit sa fie repopulat fiind distrus aproape în întregime în 1282. Regele Ladislau Cumanul a acordat în acea perioada mai multe privilegii și scutiri de taxe pentru repopularea și reconstrucția celor doua orașe afectate de răscoală.

Ora de Istorie: Primele cetăți pe Valea Mureşului

Primii locuitori ai acestui teritoriu erau dacii (daco-geții) și că ei au fost și cei care au început să construiască primele fortificații și cetăți în acest teritoriu.

fePrintre primele cetăți din zonă, cea de la Teleac a fost datată din sec IX-VI i.Chr, iar înspre jumătatea sec IV i Chr, zona Transilvaniei și a Văii Mureșului a fost influențată de triburile celtice. Influenţa celților este evidentă fiind înregistrate numeroase descoperiri arheologice și se pare că ea ar fi ținut până la jumătatea sec II i Chr.

Celții au contribuit la dezvoltarea zonei aducând cu ei cultura și invențiile lor. Pe lângă războiul de țesut vertical care era deja utilizat încă din sec V i Chr şi alte invenții dacice, celții au adus şi ei contribuția lor cu invențiile din echipamentul militar (precum coifurile si cămășile de zale) sau locuințele de tip bordei. Desigur, lista invențiilor este cu mult mai bogată fiind deja dezvoltate mai multe meserii precum fierăria, ceramica, agricultura, mineritul şi prelucrarea metalului prețios (în special a argintului), păstoritul, apicultura. Zona s-a dezvoltat foarte bine dpdv economic în contextul construirii de către uniunea tribală a Apulilor a cetății de la Piatra Craivii Apulon care s-a dovedit a fii un important centru social, economic şi religios. Cea mai veche menționare a geţiilor, cea din sec V I Chr a lui Sofocle menționează că în acea vreme geții erau bine organizați. În sec II i Chr Geţii aveau relaţii comerciale cu lumea romană şi cu Grecia antică şi acest lucru este dovedit de numeroasele descoperiri de ceramică sau monede provenite din aceste zone. Rolul Cetății de la Piatra Craivii nu era doar unul economic, social sau religios ci şi unul strategic fiind un important punct de observație pe valea Mureșului în drumul spre ținutul aurifer al Apusenilor.

„Dacii cei mai viteji şi mai drepți dintre traci”au ajuns la o dezvoltare economică invidiată de către lumea antica și acest lucru se reflecta şi în scrierile lui Horațiu: „ La fel geții cei asprii cărora pământul nehotărnicit le da belșug de roade si cereale”. În această perioadă, valea Mureșului era deja înțesată de cetăți dacice.

lupul-dacic

Apogeul dezvoltării Statului Dac a fost atins în perioada lui Burebista ajungând să fie considerat un pericol de către romani, după cum menţionează și Stabon la începutul sec I i.Chr.: ”Burebista, bărbat get ajungând în fruntea neamului său a început să-i instruiească pe oamenii săi şi atât de mult i-a ridicat prin exerciții, prin cumpătare şi ascultarea de porunci încât în câțiva ani a creat un mare stat.” Acest lucru l-a făcut chiar şi pe Cezar să se gândească la o expediție împotriva dacilor, expediție care până la urmă, a început…