Zeița Venus de la Apulum. Povestea statuetei descoperită într-o fostă casă de lux

Staueta din bronz a zeiței frumuseții și a dragostei este expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Cetatea Alba Iulia. Opera a fost concepută pentru a putea fi admirată din orice unghi.

 Piesa a fost descoperită în toamna anului 2019 într-o casă romană din așezarea civilă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum(n.a. denumirea latină a oraşului Alba Iulia), în cursul unei cercetări arheologice preventive.

Ne referim la  zona rezidențială a orașului roman unde o familie înstărită și influentă, probabil cea a unui oficial local, și-a construit o luxoasă casă de tip domus. Era locuința particulară romană situată în mediul urban, cu plan rectangular și numeroase încăperi cu destinație specială pentru folosința membrilor familiei.

Ipostaza Afroditei din Knidos

Aici a fost amenajat un mic loc de cult (lararium) în care se afla statueta din bronz a zeiței frumuseții și a dragostei, care reproduce ipostaza Afroditei din Knidos. Statuia de cult a Afroditei din Knidos a reprezentat primul nud feminin monumental din arta clasică, fiind realizată din marmură de Paros de către faimosul sculptor atenian Praxiteles în sec. IV a.Chr. 

Dr. Anca Timofan, arheolog Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Renumită pentru frumusețea ei, opera a fost concepută pentru a putea fi admirată din orice unghi. Această statuie a zeiței frumuseții a stabilit un canon în reprezentarea nudului feminin și a inspirat mai multe variante. Chiar dacă originalul nu a supraviețuit, tipul iconografic a fost reluat de numeroase copii romane din marmură, bronz sau teracotă.

Nuditatea zeiței semnifica nașterea ei divină din mare, dar și rolul ei sacru la Knidos ca Afrodita Euploia, ocrotitoarea navigatorilor.

Zeița are capul întors ușor spre dreapta, privește înainte, are nasul lung și drept iar gura este mică, întredeschisă. Părul bogat este pieptănat cu cărare la mijloc, două rulouri încadrând fața, acoperind urechile și mascând marginile diademei în formă de semilună. La ceafă părul este strâns în coc. Două șuvițe cârlionțate cad de o parte și de cealaltă a gâtului, până la umeri. Corpul este al unei femei tinere, cu abdomenul și fesele rotunjite, sânii sunt mici, iar ombilicul este marcat printr-o incizie. Greutatea corpului se sprijină pe piciorul drept întins, stângul fiind îndoit din genunchi (contrapposto).

Statueta are înălțimea de 13,3 cm și este datată în a doua jumătate a sec. II – sec. III p.Chr.

Statueta Zeitei Venus de la Apulum

După descoperire, a ajuns la Muzeul Naţional al Unirii.  A fost restaurată de Dan Anghel, fiind apoi scanată și digitizată 3D de Călin Suteu.

Până o vedeţi pe viu la Muzeu, aveţi ocazia să o descoperiţi  în cadrul Colecției Virtuale a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, pe platforma Sketchfab / https://skfb.ly/6RCF6.

Piesa este expusă cu ocazia redeschiderii pentru public a Muzeului.

În ce condiţii se poate vizita instituţia de cultură după ieşirea din starea de urgenţă, cauzată de pandemia COVID-19?Aflaţi răspunsuri aici:

Programul de vizitare:

Marți–Duminică, interval orar: 10.00 – 17.00 / ultimul bilet vândut este la ora 16.30;

Intrarea: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).